İşlemlerimize ana sunucu olarak hazırladığımız cihaza sunucu ve sanallaştırma paketinin yüklenmesi ile başlayacağız. Bunun için kurulum dosyasını buradan indiriyoruz ve boş bir CD’ye yazdırıyoruz ya da USB diske yüklüyoruz. USB diske iso dosyalarının nasıl yazıldığını bilmiyorsanız “Rufus”u deneyebilirsiniz.
Kuruluma başlamak için CD’yi ya da USB diski ana sunucu yapacağımız makinaya takın, bilgisayarı açın ve BIOS ayarlarından “sanallaştırma” seçeneğinin açık olduğunu teyit edin. Ardından kurulum medyasından bilgisayarı başlatın ve Proxmox’un kurulum ekranını karşınıza alın.
En üstteki kurulum seçeneği ile devam edin.
Yazılım sözleşmesini okuyun ve kabul ederek devam edin.
Ana sistemi kuracağımız sabit diski ekranın altındaki "Target Harddisk" başlıklı satırdan seçerek devam edin. Bu disk genellikle sisteminizde listelenen ilk disktir. Eğer bu projede birden fazla disk kullanacaksanız, ana sistemi kuracağınız diski ilk bağlantı noktasına taktığınızdan emin olun.
Sonraki sayfada ülke, saat dilimi ve klavye düzeninin resimdeki gibi olmasını sağlayın.
Ana yönetici (root) için giriş parolası seçin ve bunu iki kez ilk iki satıra girin. Son satıra isterseniz e-posta adresinizi girebilirsiniz. İsterseniz boş bırakabilirsiniz.
Sonraki sayfada ilk satırdaki “Hostname”i değiştirmeyin. Sonraki IP adresi sizin ana sunucunuza vereceğiniz IP adresi olacak. Onun önerdiğini de kullanabilirsiniz ya da kendiniz bir IP de belirleyebilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra, bu IP adresi ile evdeki herhangi bir bilgisayardan bağlanıp sistemi yöneteceğiz. “Netmask”, “Gateway” ve “DNS Server” ayarları sizin kendi ev ağınızdaki yapılandırmanıza göre girilmelidir. Bunların ne demek olduğu hakkında pek bir fikriniz yoksa sistemin önerdiklerini kabul edip devam edin.
Artık sistem kuruluyor. Kısa bir kahve molası…
Kurulum bitince sistemde yukarıdaki gibi bir ekran görüntüsü oluşacak. Sağ alttaki “Reboot” tuşu ile sistemi yeniden başlatın ve kurulum CD’si ya da USB diski çıkarın. Sistem yeniden başladığında aşağıdaki ekran görüntüsü benzeri bir açılış menüsüyle karşılaşırsınız. İlk seçenek sizi istediğiniz yere götürür. Ya da dokunmadan beklerseniz de aynı yerden başlar.
Sistem başlayıp ayaklandığında ise karşınıza aşağıdaki ekran gelecek:
Bu ekranda size başka bir bilgisayarın İnternet tarayıcısında kurulum sırasında girdiğiniz IP adresini girerek bağlanmanızı öneriyor olsa da siz bu ekrandan devam edin.
pve login: için “root” girin, ardından gelen “password” için de sistem kurulurken verdiğiniz parolayı girin ve sisteme giriş yapın.
Ardından;
apt update && apt upgrade
ile sistemi güncelleyin. Upgrade komutundan sonra “e” ya da “y” ile onaylamanızı ister.
Not: Yüklediğiniz yazılımın belli bir işlevi (destek aboneliği) Proxmox firmasının ücretli hizmeti. Güncelleme istediğinizde, yükleme yaptığınız makine firmanın sistemlerinde kayıtlı müşteri olmadığından, bazı güncelleme girişimleri “hata” mesajı döndürecektir. Bu güncellemeler firmanın abone müşterilerine sağladığı özel güncelleştirmelerdir. Bu hizmeti, benzer bir sistemi işyerinize kurmak ve gelişmiş destek seçeneklerinden faydalanmak istediğinizde düşünebilirsiniz. Bizim kullanacağımız ücretsiz sürümde bunlara ihtiyacımız olmayacak. Dolayısıyla, devam ediyoruz.
Güncelleme bittikten sonra
reboot
ile yeniden başlatın. Açılış tamamlandığında sisteme yeniden girin.
vgs
komutu ile sistemde kurulu sanal disk cilt gruplarını listeletin.
Yeni kurulum yaptığımız için sadece ana sistemin cilt grubu görünüyor. Biz şimdi medyamızı yerleştireceğimiz havuzumuz için bir disk cildi oluşturmalıyız. Bunun için öncelikle sisteme bağladığımız sabit diskleri
fdisk -l
komutu ile listeliyoruz.
Sonra bu disklerden ana sistemin kurulu olduğu diski hariç tutarak yeni bir disk havuzu oluşturmaya başlıyoruz.
Listeyi istediğimizde sistem size uzunca bir liste sunar. Bu listenin başındaki ram ile başlayanlar bizi ilgilendirmiyor. Listenin sonunda ise aşağıdaki resimdeki gibi bir bilgi gelmiş olmalı, onlar üzerinden devam edeceğiz:
Burada bizi ilgilendiren /dev/sda diski ana sistemin kurulu olduğu disk. Onu kendi haline bırakıyoruz. Onun dışında aşağıda iki adet 512’şer gigabaytlık disk görünüyor, biri “/dev/vda” diğeri ise “/dev/vdb”. İşte bu iki diski (sizin proje planınızda daha az ya da daha fazla disk olabilir, örneği buna göre uyarlayınız lütfen) sisteme veri havuzu olarak tanıtacağız.
Şimdi gireceğimiz komutlarda sisteminizdeki disklerdeki yapılandırmaya göre sizin ekranınızda değişiklik gösterebilir. Bunun için, biraz önce sisteminizdeki mevcut diskleri listelediğimizde aldığınız listeye göre bizim burada önerdiğimiz disk adreslerini değiştirmelisiniz. Örneğin, bizdeki örnekte “/dev/vda” olan bir disk sizde “/dev/sdb” olarak listelenmiş olabilir, siz aşağıdaki komutları ona göre tadil etmelisiniz.
fdisk /dev/vda
komutuyla ilk diskimizi hazırlamaya başlıyoruz.
Karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran gelir. “m”ye basarsanız komut listesi görüntülenir, basın.
Bu listede, biz /dev/vda diskinde yeni bir bölümleme yapacağımız için “n”yi seçip girişle uyguluyoruz. Bölümlemenin asıl mı sanal bölümleme mi olacağını sorar, “p” (asıl) ile devam ediyoruz. Ardından bölümleme numarasını sorar, “1” ile devam ediyoruz. Başlangıç ve bitiş sektörlerini sorar, ikisine de seçili gelen değerleri “giriş” tuşuyla uygulayarak devam edin. Sonunda başardığını bildiren şöyle bir çıktı ile tamamlanır.
Bu işlemi “w” komutu ile sonlandırıyoruz. Ardından “t” ile yeni bölümlemenin türünü değiştireceğimiz menüyü çağırıyoruz. “L” tuşu ile menü seçeneklerini listeletin:
Bu seçeneklerden 8e’yi yazıp girişle uyguluyoruz. Ardından “w” komutu ile değişiklikleri diske kaydediyoruz. Sonrasında da
pvcreate /dev/vda1
komutu ile yeni hazırladığımız diski LVM diski olarak ekliyoruz. Sonuçta eklenen disk, LVM olarak kullanılan diskler listesinde aşağıdaki gibi görünmeli.
Projemizdeki havuza eklemek istediğimiz ne kadar disk varsa, yukarıdaki işlemleri hepsinde tekrar ederek tamamlayalım ve yukarıdaki resimde gördüğünüz “pvs” komutuyla hepsinin doğru bir şekilde listelendiğini teyit edelim. Ardından bir disk cildi oluşturup yukarıda hazırladığımız diskleri buna ekleyeceğiz. Komut şöyle:
vgcreate Havuz /dev/vda1 /dev/vdb1
Yukarıda kaç yeni disk hazırladıysak, bunların hepsini, yukarıdaki komutta görüldüğü üzere, aralarında boşluk bırakarak komuta ekleyip “enter” ile çalıştırıyoruz. “Volume group “Havuz” successfully created” mesajı ile bitirmeli.
“vgs” komutu ile yeni disk cildinizi görebilirsiniz.
Bu sanal disk cildinin boyutu, o cilde eklediğiniz gerçek disk sürücülerin boyutlarının toplamı kadar olacaktır. Bizim örneğimizde iki adet 512 GB boyunda sabit disk kullandığımız için, örneğin toplam boyutu 1 terabayt oldu. Yukarıdaki resimde bunu görebilirsiniz. Bu bir terabaytlık cilt, sistemimizin görsel yönetim panelinde, içine sanal diskler oluşturacağımız bir havuz olarak belirecektir.
Son olarak, sanal sunucu olarak kullanacağımız Ubuntu Sunucu 16.04 i386’yı aşağıdaki komutla indiriyoruz. Sonraki adımda kurulum için kullanacağız.
cd /var/lib/vz/template/iso && wget http://releases.ubuntu.com/xenial/ubuntu-16.04-server-i386.iso
Dosya oraya inince buradan “exit” komutu ile çıkıp uzak makineden bağlanıyoruz.