Donanımın Hazırlanması

Evde sunucu kurulumu için eski, halen kullanmadığınız çalışır durumdaki bir bilgisayarınızı değerlendirebilirsiniz. Minimum özellikler sistemi kuracağımız yazılımların asgari özellikleri olabilir. Yani;

  • En az çift çekirdekli bir işlemci (CPU)
  • İşlemci 64-bit destekli (Intel veya AMD)
  • İşlemcinin sanallaştırma desteği (Intel VT/ AMD-V destekli anakart ve işlemci)
  • 1 GB RAM (en az, 6 ve üstü önerilir)
  • Ana sistem için (en az) 40GB sabit sürücü depolama kapasitesi
  • İçine koyacağınız verileri alacak kadar sabit disk depolama kapasitesi
  • Ağ kartı

Ama bu bileşenlerin daha yeni ve kapasiteleri daha yüksek olması sizin kuracağınız sistemden alacağınız işin hızını ve dolayısıyla keyfinizi yükseltecektir. Örneğin, arşivinizde yer alan müzikleri ev halkından biri dinlerken, bir diğeri 1080p çözünürlükteki bir videoyu ekranlardan birinde izlemek isteyebilirse, minimum özellikler işinizi görmeyebilir. Bunun için dört çekirdekli bir işlemci ve hızlı bir ağ altyapısı da düşünülmelidir. Ancak biz maliyeti göz önünde bulundurarak ideal başarım alabileceğimiz bir sistemi hedefleyeceğiz.

“Elimde eski bir bilgisayar yok, ama bu proje benim için cazip geldi” diyenler için, günümüz şartlarına uygun örnek bir yapılandırma:

  • İşlemci: AMD A4 4000
  • Anakart: İşlemci için uygun yuvası olan (FM2), genişleme olasılığı için en az 4 (hatta 6) SATA yuvası olan (diskler buraya bağlanacak), Gigabit Ethernet ve tercihen USB 3.0 bağlantı noktası bulunduran bir anakart. (Örn.: ASUS A85XM-A, ya da ASUS F2A55-M LK)
  • Bellek (RAM): 6 GB şimdilik yeterli diye düşünebiliriz. 8 ve üstünde LVM yerine avantajlı ZFS disk yönetim sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Sabit disk (HDD): Sunucunuzda depolayacağınız veri miktarına göre seçilmeli. Sistem kurulumu için toplam 100 GB yer yetip artacak. Bunun içinde sanal makinelerin ihtiyaç duyacağı kapasite de var. Kalanı sunucunun veri depolaması için. Buna ne kadar ihtiyacınız olduğuna siz karar verin. Bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum: İki ay sonra kurduğunuz sistemde yedekleme için bile yer kalmaması gibi bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız, ilerisi için de yer planlaması yapmanızda fayda var. Yani, şimdi arşiviniz 500 GB, ama günlük arşiv büyüme oranınız ile 6 ay sonra elinizdeki boş kapasitenin tamamı dolacaksa, bunu biraz daha geniş tutmakta fayda var. Sonuçta, sisteme ilave edeceğiniz disk için boş SATA portu bulamazsanız, yapılandırmayı değiştirmek ve burada yazılanların büyük bir kısmını yeniden yapmak zorunda kalabilirsiniz. Kimileri için bu eğlenceli olabilir, ama birçok kimse bu işlemleri çok sık tekrar etme hevesini taşımayabilir.

Yukarıdaki sistemi çalıştıracak sessiz bir güç kaynağı. Takacağınız sabit disk sayısının da etkisi olmakla birlikte, 350 Watt sınırını geçmeyi planlamıyoruz. Sisteminize taktığınız sabit disk sayısı arttıkça güç kaynağını dikkate almalısınız. Örneğin sisteme elinizdeki 6 sabit diski birden taktığınızı düşünelim, 350 Watt’lık güç kaynağı size yetmeyecektir. Bunu dikkate almanızı öneriyoruz.