SSH (Secure Shell); güvenli veri iletişimi için uzaktan komut temelli oturum açma, uzaktan komut çalıştırma ve diğer güvenli ağ hizmetlerini kullanmak için bir sunucu bir de istemci çalıştıran iki bilgisayar arasında açılmış şifreli iletişim kanalıdır. Daha az teknik bir deyişle, sunucumuzu kurup monitör ve klavyesini söküp, sessizce çalışacağı köşesine yerleştirdikten sonra, bir daha uzunca bir süre yanına uğramadan onun üzerinde gerekli bakım, güncelleme, ayar vb. işlemler için kullanacağımız araçtır SSH.
Hatırlarsanız, SSH’ı işletim sistemi kurulurken CD’den yüklemiştik. SSH ile sunucumuza erişmek ve sunucu üzerindeki ayarlarımıza devam etmek için bir SSH istemcisi ile sunucuya bağlanmalıyız. Bu istemci Linux ve Mac sistemlerde yüklü gelir. Linux veya Mac’te “terminal”i açıp
ssh kullanici@192.168.1.150
gibi bir komut girdiğinizde karşı sisteme bağlanıp, parola girişi sonrasında da komut satırından işlem yapmaya başlayabilirsiniz.
Windows yüklü bir makineden sunucumuza SSH bağlantısı kuracaksak, “PuTTY” isimli programı indirip kurmamız gereklidir. İşte bağlantısı.
Putty’i indirdikten sonra çift tıklayarak açın ve gelen pencerede bağlanmak istediğiniz makinenin IP adresini girin. Bunu önce kaydederseniz, daha sonraki kullanımlarınızda zaman kazanırsınız. IP adresini açtığınızda sizden önce kullanıcı adı, sonra da parola isteyecektir (Not: ilk bağlantıda güvenlik uyarısı alırsınız, çünkü kurduğunuz sistemin kendi oluşturduğu kimlik bilgisi evrensel onay makamları tarafından henüz onaylanmamıştır. Yani, bu adresi biliyor ve tanıyorsanız bağlanın, diyor). Bunlar önceki sayfada sistemi kurarken belirlediğiniz parametreler. Giriş kapısını geçtikten sonra sistem komutlarımız için hazır.
SSH ile bağlanmaya başladıktan sonra, sunucunuzun başındaymış gibi her türlü komutu girebilir ve sistem ayarlarını yapabilirsiniz. Artık projemiz için gerekli yazılım paketlerini kurmaya ve sunucumuzu ayarlamaya başlayabiliriz.