Transmission Kurulumu

Arada sırada da olsa İnternet üzerinden torrent formatında büyük dosya indirme ihtiyacı duyuyorsanız, transmission paketinin burada anlatıldığı gibi kurulumu size zaman kazandıracak ve konfor sağlayacak.

Öncelikle, torrent dosyalarının indirilmesi ile ilgili bir iki şey söylemeden edemeyeceğim. Bittorent teknolojisi, kanımca, müthiş bir İnternet buluşudur. Büyük dosyaların İnternet üzerinden sadece bir veya birkaç sunucu üzerinden istemcilere sunulmasının getirdiği darboğazı aşmak, devasa İnternet ağının atıl köşelerinin de işe yarar hale gelmesini sağlamak ve dolayısıyla o gigabaytlarca veriyi çok daha hızlı bir şekilde bilgisayarımıza indirebilmek güzel olsa gerek. Ama bu teknoloji, son zamanlarda korsanlıkla bir anılmaya başladı ki, bence hiç hak etmiyor. Korsanlıkla birlikte anılmasının nedeni, Bittorent yapısındaki, indirdiğiniz dosyanın parçalar halinde çok sayıda ve farklı sunucular üzerinden size sunuluyor olması özelliğinin korsan film, oyun ve program dağıtan kötü amaçlı kimseler tarafından da yaygın olarak kullanılıyor olması. Siz buna alet olmayın. Emeğin hakkını verin lütfen.

Bu kötü ün, bu güzel teknolojiyi kullanmamıza engel olmamalı. Örneğin, Ubuntu çeşitli formatlarda sunduğu Linux dağıtımının yeni sürümlerini her yıl Nisan ve Ekim aylarında yayımlar. Yeni sürümün ilk çıktığı günlerde binlerce kullanıcı ile birlikte Ubuntu’nun dosya indirme sitesine bağlanıp indirmeye çalıştığınızda, yoğunluk durumuna göre indirmek istediğiniz kurulum dosyası size diğer zamanlardan daha geç gelecektir. Ama o dosyayı .torrent formatında indirmeyi denerseniz, her geçen dakika o dosyayı indirmeyi bitirip diğer istemcilere (leecher) sunmaya başlayan yeni bir sunumcu (seeder) eklendiğini göreceksiniz. Bu, yoğun zamanlarda binleri bulur. Ama siz hepsine birden bağlanamazsınız bile. İndirme hızınızın da bağlantı hızınızın limitinde olduğunu gözleyebilirsiniz. Kuruluma geçelim:

sudo apt update
sudo apt install transmission-cli transmission-common transmission-daemon

Kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki ayarları yapacağız. Önce bir indirme klasörü yaratıp yetkilerini ayarlıyoruz. Kullanıcı adını sistem kurarken seçtiğiniz kendi kullanıcı adınızla değiştirin.

sudo mkdir /srv/medya/indirilenler
sudo chown kullanici:kullanici /srv/medya/indirilenler
sudo chmod -R 0775 /srv/medya/indirilenler

Dikkat ederseniz indirme klasörünü paylaşım kutumuzun içinde yarattık. Bu bize ileride paylaşımlar ile birlikte indirilenlere kolaylıkla erişim sağlayacak.

İndirme klasörüne istediğiniz adı verebilirsiniz. Aynı kullanıcı adınızda olduğu gibi. Sonra indirme yöneticisini kendi kullanıcı hesabımızın grubuna alıyoruz. Bunu, transmission hizmetinin indirdiği dosyalara erişim hakkı almak için yapıyoruz. Kodu aşağıdaki gibi:

sudo usermod -a -G kullanici debian-transmission

Ardından, transmission hizmetini durduruyoruz. Yoksa yapılandırma dosyasında yaptığımız ayarları kaydetmiyor.

sudo systemctl stop transmission-daemon.service

Ardından yapılandırma dosyasını açıyoruz.

sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json

Bu dosya aşağıda göründüğünden daha büyüktür. Siz sadece aşağıda gördüğünüz satırları burada gördüğünüz ayarlara çevirip kaydedeceksiniz.

"download-dir":"/srv/medya/indirilenler",
"rpc-enabled":true,
"rpc-password": "BURAYA PAROLANIZI GİRİN",
"rpc-username": "BURAYA KULLANICI ADINIZI GİRİN",
"rpc-whitelist-enabled": false,

“rpc-password” satırında ikili tırnak içine gireceğiniz parola, transmission hizmetinin web arayüzüne erişirken kullanacağınız parola olacaktır. Ne isterseniz o şekilde, noktalama işaretlerinin arasına girin. Bu parola siz dosyayı kaydedip çıktığınızda şifrelenecektir. Bir dahaki girişinizde yazdığınız şifreyi saçma sapan bir karakter dizisi olarak görürseniz şaşırmayın. “rpc-username” satırına ise yine o arayüze erişirken kullanacağınız kullanıcı adını girin. İşletim sisteminde oturum açtığınız parola ve kullanıcı adını burada kullanmamanızı öneriyorum. Not: transmission’ın son sürümünde yapılandırma dosyasında kayıtlı kullanıcı “transmission” parolası da “transmission” olarak belirlenmiştir. Dilerseniz, bunları değiştirmeden de uzaktan erişim sağlayabilirsiniz.

İşlem bitince yine CTRL+O ile kaydedin ve CTRL+X ile editörden çıkın. Ardından durdurduğumuz hizmeti yeniden başlatıyoruz.

sudo systemctl start transmission-daemon.service

Şimdi aynı ağa bağlı uzaktaki başka bir bilgisayarın web tarayıcısına medya sunucunuzun IP adresi ve transmission hizmetinin uzaktan erişim kapı numarasını yazdığınızda

http://192.168.1.160:9091

kullanıcı adı ve parola isteyen bir sayfa ile karşılaşmanız gerekli. Buraya, az önce belirlediğiniz kullanıcı adı ve parola ile erişebilir ve yeni indirme görevleri verebilirsiniz.

İndirdiğimiz dosyaları sunucudan kolayca çekebilmemiz için, indirdiğimiz klasörü Samba paylaşımına tanıtmalıyız. Medya Sunucu'muzda daha önce ayarladığımız Samba yapılandırma dosyamızı açıyoruz:

sudo nano /etc/samba/smb.conf

Ardından en aşağıya şu paragrafı ekliyoruz:

 [Transmission]
 comment = Transmission Paylaşımı
 path = /srv/medya/indirilenler
 browsable = yes
 read only = no
 guest ok = yes
 force user = kullanici
 create mask = 0775
 create mode = 0775
 directory mode = 0775
 public = yes
 writable = yes

Ctrl+O ile dosyayı kaydediyoruz. Ardından Ctrl+X ile çıkıyoruz. Sonra

sudo reboot

ile yeniden başlatıp, tüm yeni ayarların çalışmasını sağlıyoruz.

Kolay gelsin.

Güvenlik ile ilgili endişeleri olan kullanıcılar için son bir not:

Eğer isterseniz, transmission paketini Proxmox üzerinde oluşturacağınız ayrı bir sanal makinede ikinci bir Ubuntu Sunucuya da kurabilirsiniz. Böylelikle, kendi ağınızda paylaştığınız medya arşivinize İnternet üzerinden erişime bir kademe daha engel koymuş olursunuz. Sistem kaynaklarınız buna imkân veriyorsa bu seçeneği uygulamanızı öneririz.