Biz işletim sistemi kurulumunu daha önce ana sunucuya indirdiğimiz dosyadan yapacağız. Sunucuyu bu proje kapsamında olmadan, ayrı bir makineye kurmak için şu bağlantıyı kullanın ve indirdiğiniz iso dosyasını boş bir CD’ye ya da bir USB diske yazıp makineyi onunla başlatın. İndirmekte olduğunuz dosya Ubuntu Sunucu’nun 18.04 sürümü. Kendi projeniz için farklı bir sürüm deneyebilirsiniz. Ya da çıkmış olan daha yeni bir sürümü indirip kurabilirsiniz.
Ubuntu sunucu CD’si ile başlatılan bilgisayar ekranında ilk olarak şöyle bir menü ile karşılaşacaksınız. Bu menüyü Proxmox yönetim panelinde hazırladığımız sanal makinenin “Konsol” sekmesinde açıp kurulumu oradan yapmalısınız:
Menüden Türkçe’yi seçip devam edeceğiz. İsterseniz farklı bir dil de seçebilirsiniz, ama bu kılavuzun yönlendirme alanını terk etmiş olursunuz. Ardından gelen görüntü aşağıdaki gibi olacaktır:
Bu menüde “Ubuntu Sunucu Sürümü”nü (ilk seçenek) seçerek devam ediyoruz.
Linux dağıtımlarında Türkçe çevirileri hiç bir zaman zamanında yetişmediği için yukarıdaki gibi bir uyarı gelecektir. Kuruluma seçilen dille (Türkçe) devam ediyoruz. Kurulum menüsünde seçenekler arasında gezinmek için “Tab” tuşunu kullanacağız. Seçiminizi onaylamak için de “Enter” tuşu kullanılmalıdır. Bu kurulumda farenin çalışmadığını fark ettiniz mi?..
Kurulumun bu aşamasında, kullanacağımız klavyenin doğru ayarlanması için bir iki seçenekle karşılaşacağız. “Türkiye” seçeneği ile devam ediyoruz.
Klavye düzeni olarak Türkçe Q klavye seçili gelir. Farklı bir tuş yerleşimi kullanmak isterseniz “Evet”i seçip ayarlamalısınız, aksi takdirde Türkçe Q Klavye ile devam etmek için “Hayır”ı seçin.
Israrla klavye düzeni sorulur, sabırla hangi düzeni istediğinizi seçin ve devam edin.
Ardından sunucunuza vereceğiniz ad sorulur. Bu ad, sunucunuzu ev ağınıza bağladığınızda, diğer bilgisayarlarınız tarafından görülecek addır. Biz örnek olarak “medyasunucu”yu kullandık. Siz seçtiğiniz başka bir isimi verebilirsiniz. Burada sunucuya verilecek ismin bazı kısıtlamaları var. Ona uymayan bir isim verirseniz, kurulum yöneticisi sizi uyarır ve düzeltmenizi ister. Bol şans…
Ardından, yukarıda gördüğünüz gibi, kullanıcı hesabı açılacak kişinin tam ismi sorulur. Buraya gireceğiniz ismin pek bir önemi olmadığını söylemekle yetineceğiz.
Ardından da, sisteme giriş için kullanacağınız “kullanıcı adı” sorulur. Buraya tek kelimeli bir kullanıcı adı girmelisiniz. Bu kelime harfler ve sayılar hatta bazı noktalama işaretlerinden oluşabilir. Ancak bu kelimeyi (kullanıcı adı) kaybetmemelisiniz.
Kullanıcı adının ardından da şifre belirlemeniz istenecektir. Belirleyeceğiniz şifre de kolay tahmin edilebilen ve çok kısa bir şifre olmamalı. Şifre kapalı karakterlerle girildiği için iki kez istenir. Kullanıcı adınız ve şifreniz önemlidir. Kaybetmeyiniz.
Ardından, ev dizininin şifrelenmesi ile ilgili bir soru gelir. Hayır seçilerek devam edilmelidir. Sunucuyu başka maksatlarla kullansaydık ev dizinlerini şifrelememiz gerekebilecekti, ancak burada şifrelemeden devam ediyoruz.
Bilgisayarın saat dilimi ayarı için teyit ekranı gelir. Türkiye dışında bir yeri ayarlamak isterseniz ona göre seçim yapıp ayar sayfasına çıkmalısınız. Aksi takdirde “Evet” ile onaylayıp devam ediniz.
Bilgisayara takılı sabit disklerin bölümlenme aşamasına geldik. Burada yukarıdan ikinci “Kılavuzla – diskin tamamını LVM ile ayarlayarak kullan” seçeneği ile devam edeceğiz.
(Burada bir parantez açmalıyız. Proxmox ile oluşturduğunuz sanal makinede bununla karşılaşmazsınız, ancak bağımsız bir sisteme kurulum yapıyorsanız ve eğer kullanacağınız sabit diskler daha önce başka bir sistemde LVM ile kullanıldıysa, burada LVM oluşturma ve bölümlemede hata mesajı alacaksınız. Bunu önlemek için ya diskleri kullandığınız önceki sistemde LVM grubundan ayırmalısınız, ya da bu diskler takılıyken herhangi bir bilgisayara disklerin üzerindeki LVM meta bilgisini temizlemelisiniz. Bunların nasıl yapıldığını LVM ile ilgili açıklayıcı sitelerde bulabilirsiniz.)
LVM’yi seçtikten sonra sistem bir iki aşamada yaptığı ayarları size onaylatacaktır. Bunları “evet” ve /veya seçili gelen seçenekler ile onaylayarak devam edin.
Otomatik güncelleştirme yok. Bunu biz ara ara kendimiz yapacağız. Ya da, ikinci seçenek olan güvenlik güncelleştirmelerinin otomatik yüklenmesini seçebilirsiniz. Ben ilkini önerdim, çünkü kurduğumuz sistem çeşitli farklı kaynaklardan kod içeriyor olacak. Bunların kontrolsüz güncelleme yapmaları sizi sisteme giriş yapamaz bir halde bırakma riski taşır. Bu projede kurduğumuz sisteme rutin yedekleme de anlatmadığımız için, daha az risk profili olduğu için ilk seçenek önerildi. Seçim sizin.
Kurulacak yazılım paketleri listesi geldiğinde, seçili olan “Standard System Utilities”e ilave olarak “Samba File Server” ve en alt satırdaki “Open SSH Server”ı işaretleyip devam ediyoruz. Proje kapsamımız dışında örün (web) sunucusu kurmak isteyenler bu pencerede üstteki "LAMP server" seçeneğini de seçmeli.
Seçilen paketler kurulduktan sonra, “Grub” önyükleyicisinin kurulup kurulmayacağı sorulur. Buna “Evet” ile devam edin.
Kurulum tamamlandığında böyle bir ekran ile karşılaşacaksınız. Devam edin ve makinenin yeniden başlamasını bekleyin…