Sanal makinelerimizi oluşturmaya başlamadan önce, sanal makine olarak kullanacağımız işletim sisteminin kurulum dosyasına ihitiyacımız olacak. Bizim proje planımızda sanal makine olarak Ubuntu Sunucu'nun 32bit sürümünü öngörmüştük. Ubuntu'nun son sürümlerindeki gelişmeler nedeniyle, 64 bit olanları öneriyoruz. Kurulum dosyasını buradan indirebilirsiniz.
İndirdiğiniz .iso dosyasını, az önce kurulum yaptığınız ana sunucunun
/var/lib/vz/template/iso
klasörüne kopyalayın. Bu klasöre yüklediğiniz iso dosyalarınız daha sonra kurulum yapacağınız sanal makineler için gerekli olacaktır. Söz konusu klasöre USB sürücünüzden dosya aktarma konusunda yardım almak için kısaca şuraya göz atabilirsiniz.
Şimdi ana sunucu üzerinde ilk sanal makinemizi oluşturacağız. Yönetim panelinde sağ üstteki VM Oluştur tuşuna tıklayın.
İlk sekmede kuracağımız sunucunun ismini Adı satırına giriyoruz. İsmi istediğiniz gibi seçebilirsiniz. Kaynak Havuzu’na takılmayın, boş geçebilirsiniz.
Sonraki sekmede işletim sistemi seçilecek. Sağ sütundaki Linux 4.X/3.X/2.6 Kernel’i seçip devam ediyoruz.
CD/DVD sürücüsü olarak az önce indirdiğimiz iso dosyasını “ISO image” bölümünü tıklayarak bulun ve seçin. O pencerede gözükmüyorsa, şu sayfadan yardım alın.
Sabit Disk sekmesinde Bus/Device’ı SATA seçin, Depolama “Havuz”da olsun. Disk boyutu olarak sisteme 12 GB yeterli. Başka değişiklik yapmadan devam ediyoruz.
CPU, işlemci özelliklerinde imkan varsa 2 çekirdek seçelim. Medya sunucumuzun çoklu görev gereksinimi diğerine göre daha fazla olacak. Başka değişiklik yapmadan devam edelim.
Bellek, ana sisteminizin durumuna göre tahsis edebilirsiniz. Proje durumumuza göre biz 2GB hafıza tahsis ettik. Devam ediyoruz.
Ağ sekmesinde sağ üstteki Model’i VirtIO olarak değiştirin.
MAC Address satırına, evinizdeki modemde yer alan DHCP sunucusu üzerinde MAC adrese atanacak statik bir IP adresi ayarladıysanız (bu önerilir), o MAC adresini buraya yazıp devam ettiğinizde yeni sisteminiz başlatıldığında o IP adresini alarak devam eder ve daha sonraki SSH oturumlarınızda kolaylıkla bağlanırsınız. Burada başka bir ayar yapmadan devam ediyoruz. Sonraki pencere de de öncekilerin listesini onaylayarak sistemin hazırlanması komutunu verin.
Sonlandır tuşuna bastıktan kısa bir süre sonra sanal makinenizin altyapısı hazırdır. Soldaki menüden sanal bilgisayarı “100 (MedyaS)” seçtiğimizde sağ pencerede özet bilgilerini görebilirsiniz.
Bu pencerede sağ üstte yer alan “Başlat” tuşu ile sistemi başlatalım ve hemen altındaki “Konsol” tuşu ile de sistem ekranını karşımıza alalım. Artık sanal sunucu işletim sistemimizi kurmaya hazırız.